Βάμμα Βαλεριάνας

10.00

Η βαλεριάνα είναι ένα ηρεμιστικό της φύσης που δεν επιφέρει εξάρτηση. Κύρια και κλινικά επιτρεπτή χρήση της βαλεριάνας είναι κατά του άγχους, της ανησυχίας και της νευρικότητας. Έχει φανεί ιδιαίτερα υποβοηθητικό στις αϋπνίες και σε γενικότερες διαταραχές ύπνου. Το φυτό αυτό έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για την αύξηση αποδοτικότητας και συγκέντρωσης. Ενώ λοιπόν δρα κυρίως ως ηρεμιστικό, έχει παράλληλα μια ελαφριά διεγερτική επίδραση.

Συχνά λοιπόν χρησιμοποιείται για να φέρει ένα αίσθημα ηρεμίας, ιδιαίτερα σε καταστάσεις άγχους όπως π.χ. κρίσεις πανικού ή φοβίες.

Επιδρά ευεργετικά στα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και της εμμηνόρροιας ρύσης.  Γι αυτό και πολλές γυναίκες προσθέτουν λίγες σταγόνες από εκχύλισμα βαλεριάνας στο νερό του μπάνιου, το οποίο δρα μυοχαλαρωτικά. Ακόμα, βοηθάει γενικότερα σε μυϊκούς πόνους ως κατάπλασμα ή επαλείφοντας το.

Φαίνεται να δρα επίσης ευεργετικά σε γαστρεντερικές δυσλειτουργίες και στην σπαστική κολίτιδα (σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου).

Παθήσεις

, , , ,

Συνιστώμενη δόση

Προφυλάξεις

Μην την καταναλώνετε για περισσότερο από 2-3 εβδομάδες χωρίς διακοπή, επειδή οι συνεχείς ή υψηλές δόσεις βαλεριάνας μπορεί να προκαλέσουν πονοκέφαλο και κακοδιαθεσία. Η βαλεριάνα ενισχύει την δράση των υπνωτικών φαρμάκων, έτσι αποφύγετε τον τύπο αυτού του φαρμάκου. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η βαλεριάνα μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση, συνήθως ως ένα δερματικό εξάνθημα κνίδωση, ή δυσκολία στην αναπνοή.

Close menu