Η θεραπευτική κάνναβη και το μέλλον της νευρολογίας

1-19

Ο Δρ Ethan Russo είναι από τους πλέον καταξιωμένους επιστήμονες στο χώρο των κανναβινοειδών (νευρολόγος, με ειδικότητα στην παιδονευρολογία και Διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης του ICCI

[Του Ηλία Γραμματικάκη*]

Δύο από τις δημοσιεύσεις του έγιναν παγκοσμίως γνωστές και κίνησαν το ενδιαφέρον τόσο των επιστημόνων όσο και του κόσμου διότι δεν εστίασαν μόνο στα κανναβινοειδή (THC, CBD κλπ τα οποία αποτελούν τα πιο δημοφιλή μόρια τα οποία εμπεριέχονται στην κάνναβη), αλλά και στα τερπένια.

Τα τερπένια αποτελούν χημικές ενώσεις οι οποίες δίνουν το ιδιαίτερο άρωμα σε κάθε ποικιλία κάνναβης. Τερπένια όμως συναντάμε παντού στη φύση και εκτός από το άρωμα, κάποια διαθέτουν και θεραπευτικές ιδιότητες. Για παράδειγμα, το α-πινένιο, το τερπένιο το οποίο κατ’ εξοχήν συναντάμε στις πευκοβελόνες, ενισχύει την πνευματική διαύγεια. Γι αυτό, όπως ανέφερε ο ίδιος Δρ Russo, δεν είναι τυχαία η ευεξία που νιώθουμε όταν περπατάμε σε ένα πευκόδασος. Τα τερπένια, επομένως, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με τα κανναβινοειδή, για βέλτιστα αποτελέσματα, καθότι έχουν συνδυαστική επίδραση (entourage effect).

Σε πρόσφατη δημοσίευσή του, ο Δρ. Russo καταγράφει τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα, όσον αφορά τη χρήση της κάνναβης ως θεραπευτικό εργαλείο στις νευρολογικές παθήσεις.

Ο Δρ. Russo αναφέρει πως, με βάση τις έως τώρα δημοσιευμένες μελέτες:

υπάρχει αποδεδειγμένη δράση των φυτοκανναβινοειδών στη σπαστικότητα της Πολλαπλής Σκλήρυνσης (Σκλήρυνση Κατά Πλάκας), στην επιληψία (σύνδρομα Dravet και Lennox-Gastaut), το χρόνιο πόνο και τη σχιζοφρένεια

Θετικά στοιχεία μελετών έως τώρα, χωρίς όμως αδιαμφισβήτητα αποτελέσματα ακόμη, φαίνονται σε συμπτώματα, όπως οι διαταραχές ύπνου (ως σύμπτωμα νευρολογικών παθήσεων), το γλαύκωμα, το σύνδρομο Tourette και τα συμπτώματα των κάτω ουροφόρων οδών (ως σύμπτωμα της ΣΚΠ).
Τονίζει πως ιδιαίτερα στη Νόσο του Αλτσχάιμερ, συνδυασμοί φυτοκανναβινοειδών (σε ορισμένες περιπτώσεις και τερπενίων), βοηθούν με τα συμπτώματα, όπως φαίνεται παρακάτω:

Ταραχή: THC, CBD, λιναλοόλη
Άγχος: CBD, THC (χαμηλή δόση), λιναλοόλη
Ψύχωση: CBD
Αϋπνία / ανησυχία: THC, λιναλοόλη
Ανορεξία: THC
Επιθετικότητα: THC, CBD, λιναλοόλη
Κατάθλιψη: THC, λιμονένιο, CBD
Πόνος: THC, CBD
Μνήμη: αλφα-πινένιο (Russo, 2011, Russo και Marcu, 2017) + THC
Νευροπροστασία: CBD, THC
Μειωμένος σχηματισμός αμυλοειδών πλακών (Αβ): THC, CBD, THCA

Κλείνοντας, προτείνει ως πρόληψη (και σε κάποιες περιπτώσεις ως θεραπεία), τις παρακάτω στρατηγικές:

Αερόβια άσκηση
Εκπαίδευση ως τρόπος ζωής (διά βίου μάθηση)
Αντιφλεγμονώδη δίαιτα, υψηλή σε προβιοτικά και πρεβιοτικά, ω3 λιπαρά οξέα, βιοφλαβονοειδή (από φρούτα, κυρίως από είδη μούρων), πρωτεΐνη, περιορισμό της πρόσληψης υδατανθράκων,
Συμπλήρωμα με εκχυλίσματα κάνναβης που να περιέχει THC, CBD, THCA, CBDA, καρυοφυλλένιο και άλλα επιλεγμένα τερπενοειδή.

Close menu